U bent hier: Home > CIB Expertise > Actueel

Actueel

Milieusubsidie voor prefab heipaal maakt funderen goedkoper

Het ministerie van VROM heeft de Hailight van Haitsma Beton op de Milieulijst gezet. Ondernemers genieten hierdoor fiscaal voordeel als zij in deze vernieuwde lichte heipaal investeren.

  De Hailight wordt gemaakt van zelfverdichtend

beton en heeft een massieve kop en punt over 1,5 meter lengte. De kern van gerecycled EPS bespaart gemiddeld 30 procent op grondstoffen (zand, grind, cement).

Door de gewichtsbesparing is het transport minder zwaar en met de inzet van een lichtere heistelling kan men 20 procent op de uitvoeringskosten besparen. De Hailight heeft dezelfde constructieve kwaliteit als een massieve heipaal. 

Milieusubsidie voor prefab heipaal maakt funderen goedkoper

Meervoudig voordeel
De heipaal levert in meerdere opzichten voordeel op: milieutechnisch, logistiek en financieel. Naast de besparing op grondstofwinning, transport en CO2-uitstoot kunnen opdrachtgevers tot wel twintig procent op hun uitvoeringskosten besparen door een lichtere heistelling te gebruiken. Ook is de productie goedkoper dan van de reguliere massieve heipaal.

VROM onderkent de milieuvoordelen van de heipaal en heeft deze op haar Milieulijst opgenomen. Voor bedrijfsmiddelen op deze lijst kunnen ondernemers gebruik maken van de MIA- en Vamil-regeling. De Milieu-investeringsaftrek (MIA) biedt een extra belastingaftrek: ondernemers mogen tot 40 procent van het investeringsbedrag aftrekken van de fiscale winst.

De Willekeurige afschrijving Milieu-investeringen (Vamil)  biedt een liquiditeits- en rentevoordeel doordat ondernemers de investering willekeurig mogen afschrijven. In de praktijk worden de twee regelingen vaak gecombineerd.

 
 
© Centrum voor Innovatie van de Bouwkolom 2011DisclaimerStatutenDesign by CIB