U bent hier: Home > CIB Expertise > Actueel

Actueel

Nieuwe gebouwcategorie: GPR Bedrijfsgebouw

Op initiatief van en in samenwerking met Bedrijvenpark Hoeksche Waard ontwikkelde W/E adviseurs de gebouwcategorie Bedrijfsgebouwen in GPR Gebouw.

 Deze nieuwe variant is in 2011 voor alle licentiehouders beschikbaar. Voor kantoren binnen bedrijfsgebouwen werd GPR Gebouw al gebruikt. De nieuwe variant maakt de duurzaamheid van bedrijfshallen en van combinaties van kantoren en/of wonen met bedrijfshallen inzichtelijk.
Nieuwe gebouwcategorie: GPR Bedrijfsgebouw
Bedrijvenpark Hoeksche Waard heeft de grote uitdaging om een regionaal en duurzaam bedrijventerrein te realiseren middenin het Nationale Landschap. Om de duurzaamheidsambitie meetbaar te maken worden nieuwbouwplannen van bedrijven hierop getoetst middels GPR Bedrijfsgebouw. Eind vorig jaar tekenden beide partijen een samenwerkingsovereenkomst voor de ontwikkeling van deze nieuwe gebouwcategorie.

"Het Bedrijvenpark ligt in het Nationaal Landschap Hoeksche Waard en het is daarom van belang dat er op een duurzame manier wordt gebouwd", licht Bart van den Berg toe, projectleider uitgifte Bedrijvenpark Hoeksche Waard. Met GPR Bedrijfsgebouw hebben we een instrument in handen om dit daadwerkelijk te realiseren."

Begin dit jaar is het officiële startsein gegeven voor de realisatie van het regionale Bedrijvenpark. Dit gebeurt in een samenwerkingsverband van de vijf Hoeksche Waard gemeenten. Gekozen is voor één centrale bedrijvenlocatie en niet voor verspreiding van bedrijvigheid over de gemeenten. Begin 2011 wordt de 1ste grond uitgegeven en kan de bouw van bedrijven starten.

In de uitgiftevoorwaarden voor het bedrijvenpark geldt als basiseis een gemiddelde GPR Bedrijfsgebouw-score van 7,0. Wanneer er boven de 7,0 aantoonbaar wordt geïnvesteerd in de duurzaamheid van de gebouwen, kan er tot € 10,-/m2 korting worden gegeven op de grondprijs. Dit wordt in een staffel aan de hand van de gerealiseerde GPR-score uitgekeerd.

"We stimuleren bedrijven om te investeren in een duurzamer pand door korting te geven op de grondprijs", aldus Van den Berg. "Bovendien betaalt een duurzaam bedrijfspand zich steeds sneller terug door lage energiekosten en de waarde van het bedrijfsgebouw blijft langer hoog."

Bron: www.duurzaamgebouwd.nl

 
 
© Centrum voor Innovatie van de Bouwkolom 2011DisclaimerStatutenDesign by CIB