U bent hier: Home > CIB Expertise > Actueel

Actueel

Energie fors duurder

Gas en stroom zijn voor veel gezinnen bijna niet meer te betalen. De prijzen zijn de afgelopen tien jaar bijna verdubbeld, en het einde is nog niet in zicht. Om de pijn te verzachten moet er veel energiezuiniger worden gebouwd, zo is te lezen in De Telegraaf..

Dat concludeert Bouwfonds Ontwikkeling, bij monde van milieumanager Bas van de Griendt. Zijn oproep is niet aan dovemansoren gericht. Een aantal financiële partijen is daarop ingesprongen en biedt gunstiger hypotheekvoorwaarden aan kopers van energiezuinige huizen.

Directeur Erik Smith van adviesbureau Energy Circle brengt voor de overheid de ontwikkeling van de energieprijs in kaart. Hij zag dat de prijs van energie tussen 2000 en 2009 met 81 procent steeg. Daarna volgde een pas op de plaats door overaanbod op de gasmarkt, maar Van de Griendt en Smith denken dat door de schaarste aan brandstoffen als gas en kolen de energieprijs in de toekomst gestaag blijft oplopen. Ze worden daarin gesteund door studies van kenniscentrum ECN, dat voor elk denkbaar scenario voor de economische groei uitkomt op stevige prijsstijgingen van vooral gas.

De experts denken dat het een kwestie van tijd is voordat de energieprijs voor een gemiddeld huishouden door de 2000 euro per jaar gaat. "Dat zou wel eens in de zomer van 2011 kunnen zijn, want dan zijn de zware vorstperiodes van januari en december 2010 in de gasprijs doorberekend." Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting is voorstander van Van de Griendts voorstel om kopers van een energiezuinige woning een hogere hypotheek te geven.

De energiebedrijven laten via hun branchevereniging weten dat de prijsstijging bijna geheel aan het stijgen van de gasprijs is te wijten. "Zonder marktwerking was de prijsstijging nog hoger uitgevallen." Het NMa beaamt die lezing.

Bron: wwww.duurzaamgebouwd.nl

 
 
© Centrum voor Innovatie van de Bouwkolom 2011DisclaimerStatutenDesign by CIB