U bent hier: Home > CIB Expertise > Actueel

Actueel

Voorbeeldwoningen 2011

De brochure 'Voorbeeldwoningen 2011 bestaande bouw' - uitgegeven door NL Energie en Klimaat  - is verschenen. 

Een gemeente vraagt zich af wat het kost en opbrengt om haar hele woningvoorraad naar label B te brengen. Een woningcorporatie wil een wijk op de schop nemen en wil weten wat de investeringskosten van bepaalde energiebesparende maatregelen zijn. 

Brochure
'Voorbeeldwoningen 2011 bestaande bouw', de door NL Energie en Klimaat - onderdeel van Agentschap NL - uitgegeven brochure, biedt in beide situaties soelaas.  De brochure bevat uitgebreide informatie over onder andere energiegebruik, kosten van uiteenlopende energiebesparende maatregelen en gerealiseerde energiebesparing, van bestaande woningen.

Op basis hiervan kunnen overheden, energiebedrijven, adviesbureaus en woningbouwcorporaties hun beleidsanalyses en -adviezen over energiebesparing van grote groepen bestaande woningen onderbouwen.
Voorbeeldwoningen 2011  
Energiebesparing
Energiebesparing in woningen is onverminderd actueel. Gezien de economische crisis en stijgende brandstofprijzen, vormen energiekosten een belangrijk deel van de maandelijkse woonlasten. In ruim zes miljoen bestaande woningen in Nederland is nog veel energie te besparen. Overheden, energiebedrijven, adviesbureaus en woningcorporaties werken daar hard aan.

Onderbouwen van keuzes
Met de informatie uit 'Voorbeeldwoningen 2011', kunnen zij bekijken wat de invloed is van uiteenlopende energiebesparende maatregelen op de energieprestaties van veel voorkomende woningen. De woningen in de brochure zijn onderverdeeld naar vijf bouwperioden en zeven verschillende woningtypen: vrijstaande-, twee onder één kap-, rij-, maisonnette-, galerij-, portiek en (overige) flatwoning.

Samen vormen zij een afspiegeling van de Nederlandse woningbouwvoorraad tot en met bouwjaar 2005. Dat betekent dat voor de meeste bestaande woningen in Nederland een voorbeeldwoning beschikbaar is.

Energieanalyses
De brochure laat zien op welke wijze energie bespaard kan worden en wat de invloed hiervan is op het energielabel. De informatie kan ook gebruikt worden om in te schatten wat de gevolgen zijn van beleidskeuzes op het gebied van energiebesparing en CO2-reductie.

Voor elke woning zijn vier verschillende energetische niveaus uitgewerkt. De oorspronkelijke en de huidige kwaliteit én twee verbeterde niveaus: het besparingspakket en besparingspakket extra.

Internet
'Voorbeeldwoningen 2011' bestaande bouw is een geactualiseerde en uitgebreide versie van twee eerdere publicaties van Agentschap NL uit 2001 en 2007.

De overzichten met berekeningsresultaten voor alle subtypen zijn ook op internet te vinden: www.voorbeeldwoningen.nl/ Op deze site kan ook de brochure worden gedownload en in gedrukte vorm worden besteld.

Bron: www.duurzaamgebouwd.nl

 
 
© Centrum voor Innovatie van de Bouwkolom 2011DisclaimerStatutenDesign by CIB