U bent hier: Home > CIB Expertise > Actueel

Actueel

Gekte duurzaamheidslabels moet stoppen

Ondanks tal van duurzame maatregelen, scoort een gebouw laag in een GreenCalc- of BREEAM-berekening. Of een gebouw scoort goed volgens het ene, slecht volgens het andere label. Over het probleem met duurzaamheidslabels wordt op 9 februari op de BouwBeurs een speciale workshop gehouden.

De workshop 'Labelgekte en de bouwstenen van duurzaamheid' wordt georganiseerd door IMd Raadgevende Ingenieurs, Atelier PRO, instituut NIBE en moBius consult. De directe aanleiding hiervoor is de ervaring met een project dat de vier vorig jaar samen deden. Ondanks de vele duurzame maatregelen die zij namen, scoorde het gebouw relatief laag in GreenCalc.
Gekte duurzaamheidslabels moet stoppen
Om de gewenste score te halen waren diverse 'noodgrepen' nodig. Daaruit groeide het besef dat het scoren van punten soms het doel - duurzaam bouwen - voorbij schiet. Volgens de vier partijen kunnen ook de labels zelf worden verbeterd. Zo zijn er voor diverse duurzame oplossingen nu geen punten te verdienen, wat de wil om maatregelen te nemen verkleint.

Volgens de initiatiefnemers van de workshop moeten labels vooral een richtsnoer zijn en geen doel op zich, zoals nu vaak het geval is. De vier willen opdrachtgevers, ontwerpers en bouwers bewust maken van de elementen die een gebouw daadwerkelijk duurzamer maken.

Samen met de aanwezigen worden voor constructie, gevel, inbouwpakket en installaties een aantal concepten besproken met de vraag: welke moeten we vanuit het oogpunt van duurzaamheid toepassen? Vervolgens worden die concepten aan verschillende duurzaamheidslabels getoetst.

De workshop is op woensdag 9 februari van 14.00 tot 16.00 uur in het Duurzaamheidspaviljoen op de Internationale BouwBeurs 2011, Jaarbeurs Utrecht. Er zijn bijdragen van ir. Ernstjan Cornelis (Atelier PRO), Duurzaam Gebouwd-experts ir. Pim Peters (IMd Raadgevende Ingenieurs) en prof. Michiel Haas (NIBE) en ir. Peter Erdtsieck (moBius consult). De bijeenkomst is voor beursbezoekers vrij toegankelijk.

Bron: www.duurzaamgebouwd.nl

 
 
© Centrum voor Innovatie van de Bouwkolom 2011DisclaimerStatutenDesign by CIB