U bent hier: Home > CIB Expertise > Actueel

Actueel

De ontwerpfilosofie achter het meest duurzame kantoor ter wereld

De ontwerpfilosofie achter het meest duurzame kantoor ter wereld

Grontmij demonstreert met het prijswinnende ontwerp van het Wuhan New Energy Institute de kracht van integrale duurzaamheid als leidend principe voor een multidisciplinair ontwerpproces.

Door de natuur als inspiratiebron voor architectuur en techniek te gebruiken en de aanwezige natuurlijke krachten uit de omgeving voor het gebouw te laten werken ontstaat het ontwerp van het meest duurzame kantoorgebouw ter wereld.

Naar de mening van Grontmij wordt dit de komende jaren maatgevend voor duurzame vastgoedontwikkelingen.

Meest duurzame kantoorgebouw ter wereld
Het Wuhan New Energy Institute is een nieuwbouwcomplex van 70.000 m² in Wuhan, een stad in China met tien miljoen inwoners. Grontmij is in samenwerking met architect Jos van Eldonk nu lead designer van de Wuhan Energy Flower.

Dit is na voltooiing het eerste kantoorgebouw ter wereld dat verzekerd is van zowel de hoogste onderscheiding (drie sterren) in het Chinese Green Building beoordelingssysteem als van een BREEAM international label.

De natuur als passive ontwerp inspiratie
Het lijkt er op dat we de afgelopen decennia het bereiken van een kwalitatief hoog binnencomfort altijd maar koppelen aan de inzet van techniek. Daarom is het gebouw ontworpen op basis van de filosofie van passive design met de natuur als bron voor inspiratie: de calas lily flower, een bloem die in China in symbool staat voor hoop, puurheid en hoogwaardigheid.

Integrale duurzaamheid als leidend concept
Het integrale concept van Grontmij geeft structuur aan de verduurzaming van het gebouw. De kracht is om deze filosofie leidend te maken en te houden. Ontwerpoplossingen worden nu integraal met elkaar verbonden en zijn daardoor logisch uit te leggen.

De start van de bouw wordt beoogd in de zomer van 2011 en de oplevering van de eerste bouwdelen staat gepland voor december 2011, een prestatie van wereldformaat.

Tekst:  ir. T.V.J. Pastoor, teamleider technisch specialisten, Grontmij Roosendaal.

Bron: www.duurzaamgebouwd.nl

 
 
© Centrum voor Innovatie van de Bouwkolom 2011DisclaimerStatutenDesign by CIB