U bent hier: Home > CIB Expertise > Actueel

Actueel

Duurzaamheid voert boventoon tijdens Dag van de Bouw

Aanstaande zaterdag (28 mei) heeft de Nederlandse bouwsector weer haar jaarlijkse open dag. Duurzaamheid speelt een steeds belangrijkere rol in de tentoongestelde projecten. Een selectie.

"Met meer dan 230 opengestelde projecten valt er weer een hoop te bewonderen", vertelt Peter Fraanje, senior beleidsmedewerker Duurzaamheid van Bouwend Nederland. "Opvallend is dat duurzaamheid de boventoon voert. In bijna elk project kom je wel zaken tegen als groendaken, zonnecellen, Cradle-to-Cradle materialen, FSC-hout of energieneutraliteit."
Duurzaamheid voert boventoon tijdens Dag van de Bouw
Fraanje: "Tijdens de Dag van de Bouw zijn dan ook een aantal projecten te bezoeken die qua duurzaamheid boven het gemiddelde uitstijgen. Wie zich duurzaam wil laten inspireren, moet daar echt eens een kijkje gaan nemen zaterdag."

Nieuwbouw Gemeentewerf in Heerhugowaard - aannemersbedrijf De Combi
Bij de bouw van het nieuwe gebouw besteedt men aandacht aan de duurzaamheid. Er komt een warmtepomp, regelbare verlichting, een groen sedumdak en op het dak van de garages komen 150 zonnepanelen.

Nieuwbouw energieneutraal hoofdkantoor Eneco in Capelle aan den IJssel - bouwbedrijf Heijmerink
In het gebouw zijn bijzondere technische en duurzame oplossingen verwerkt op het gebied van zonne-energie, windenergie en luchtcirculatie.

Nieuwbouw Isala klinieken in Zwolle - BAM utiliteitsbouw
Een zeer duurzaam ziekenhuis. Ook tijdens de bouw is een zeer hoge duurzaamheidsfactor ingezet door onder andere het gebruik van duurzame materialen.

Nieuwbouw kantoor CBW-MITEX in Zeist - Driesten Bouw
Een CO2-neutraal en energieneutraal kantoorpand. Voor het gebouw zijn onder andere energieneutrale installaties ontworpen, waarbij onder meer door middel van betonkernactivering in de vloeren het gebouw verwarmd of gekoeld wordt.

Nieuwbouw Kantoren De Jong in Gorredijk (Fr) - bouwbedrijf Posthumus
Bij deze bouw werken ze met een Cradle-to-Cradle buitenspouwblad. Dit concept streeft ernaar om de negatieve invloed van de mens om te buigen naar een positieve invloed. Dit kan bereikt worden door bijvoorbeeld materiaalkringlopen oneindig te maken door ze volledig te sluiten en geen toxische elementen meer toe te passen in materialen. Er wordt gewerkt met een Click-Brick systeem.

Nieuwbouw Kringloopcentrum Spullenhulp in Soest - bouwbedrijf Van der Grift
Bij de bouw van dit energieneutrale pand wordt gewerkt volgens het Cradle-to-Cradle systeem. Het pand wordt voor een deel opgetrokken uit sloopmaterialen. Het gebouw zorgt voor opwekking van 30.000 kWh per jaar door middel van PV panelen. Verder zorgt aardwarmte en een energiedak voor de verwarming. Tenslotte gebruiken de toiletten gezuiverd dakwater.

Woningbouw Steegseweg in Beek - Volker Wessels
Duurzaamheid staat bij deze bouw hoog in het vaandel. De woningen zijn energiezuinig door extreem goede isolatie door een dikke isolatieschil, drielaags HR++ glas, oriëntatie op het zuiden voor optimale benutting van zonnewarmte, luchtdicht bouwen en een innovatief ventilatiesysteem.

Woningbouw Velve Lindenhof in Enschede - Te Pas Bouw
Het duurzame is terug te zien in de woningen die bestaan uit casco-opbouw van houtskeletwanden. De HSB-wanden krijgen een dusdanige dikte en isolatiepakket dat de totale EPC waarde van de woningen niet hoger komt te liggen dan 0,4. Het energiegebruik van de woningen zal hierdoor zeer laag zijn. Verder krijgen de woningen warmte-terugwin installaties, zonnepanelen, een zonneboiler, driedubbele beglazing en een vloerverwarming.

Appartementencomplex Park Rijnbeek, Venlo - Nieuwenhuizen-Jongen BV
Beide appartementencomplexen krijgen een groen dak dat zorgt voor het opvangen van regenwater en zuivering van de lucht. Ook krijgen de gebouwen energiezuinige warmtepompen. Deze zorgen ervoor dat opgepompt grondwater de woning in de winter verwarmt en in de zomer koelt. Ook komen er WTW-installaties die de warmte van afgezogen lucht gebruiken om verse lucht te verwarmen. Hierdoor ontstaat er een prettig binnenklimaat. Verder hebben alle appartementen individuele bemetering, zonwering, isolatieglas en recyclebare kozijnen. Er wordt gewerkt met FSC-gecertificeerd hout.

 Over de Dag van de Bouw
Op 28 mei stellen de bij Bouwend Nederland aangesloten bouw- en infrabedrijven hun bouwplaatsen open voor een kijkje achter de schermen. Van 10.00 tot 16.00 uur zijn er door het hele land honderden bouwlocaties gratis toegankelijk. Vaak ook met speciale activiteiten voor kinderen. Kijk op dagvandebouw.nl voor een interessant project bij u in de buurt.

Bron: www.duurzaamgebouwd.nl

 
 
© Centrum voor Innovatie van de Bouwkolom 2011DisclaimerStatutenDesign by CIB