U bent hier: Home > CIB Expertise > Actueel

Actueel

Afspraken over beperking schade door geluid en trillingen

De belangenorganisaties binnen de bouw hebben nieuwe afspraken gemaakt om lichamelijke schade door geluid en trillingen bij funderingswerken zoveel mogelijk tegen te gaan. Arbouw, de organisatie voor arbeidsomstandigheden in de bouw, heeft ze vastgelegd in een vernieuwd A-blad.
 
In het kader hiervan is begin dit jaar onderzoek gedaan naar de mate waarin mechanische trillingen en schokken worden overgedragen op werknemers in de funderingsbranche. Hieruit kwam naar voren dat blootstelling onder de wettelijke actiewaarde uit het Arbobesluit ligt. Dit betekent volgens Arbouw dat de kans op gezondheidsaandoeningen door lichaamstrillingen in principe gering is. Alleen bij de minigraafmachine en de handtriller blijkt overschrijding mogelijk. "Desondanks zijn er klachten,” aldus Arbouw.
 
Zo kwam bij geluidsmetingen bij veel gebruikte funderingsmachines met een dieselblok of hydraulisch blok zonder demping aan het licht dat de wettelijke actiewaarden en zelfs grenswaarden voor geluid vaak ver worden overschreden. Een grenswaarde mag nooit worden overschreden. Als de actiewaarde wordt bereikt, mag een werknemer in principe wel doorwerken, maar bij overschrijding ervan moet een bedrijf actie ondernemen.
 
Het vernieuwde A-blad staan onder andere afspraken over het dragen van adequate gehoorbescherming, het kiezen voor geluidgedempte oplossingen bij vervanging van materieel en het stimuleren van het toepassen van geluidsarme funderingstechnieken.
 

 
 
© Centrum voor Innovatie van de Bouwkolom 2011DisclaimerStatutenDesign by CIB