U bent hier: Home > CIB Expertise > Actueel

Actueel

150 Miljoen voor Energiebesparingsfonds

Het kabinet stelt € 150 miljoen beschikbaar voor een revolverend Energiebesparingsfonds. Dat is een van de afspraken die minister Stef Blok op 13 februari 2013 heeft gemaakt met de fracties van D66, ChristenUnie en SGP in een nieuw akkoord voor de woningmarkt dat gisteren is gepresenteerd. Ook de BTW op renovatie en onderhoud gaat voor een jaar omlaag van 21 naar 6 procent, met ingang van 1 maart. “Wij zijn er gezamenlijk van overtuigd dat dit de impuls is die Nederland nu nodig heeft. Het geeft een impuls aan de bouwsector, een belangrijke banenmotor.”

Het Energiebesparingsfonds moet inclusief bijdragen van marktpartijen een grootte krijgen van 600 miljoen euro, waarvan de helft gebuikt kan worden voor het isoleren van sociale huurwoningen en de helft voor het isoleren van koopwoningen, aldus minister Blok tijdens de persconferentie.

Revolverend

De opzet voor een energiebesparingsfonds – voluit Nationaal Fonds Energiebesparing (NFEB) – is al in januari 2013 gelanceerd. Het belangrijkste kenmerk van het NFEB is het revolverend karakter: het wordt zo opgezet dat het geld dat de woningeigenaar leent uit het fonds, door middel van aflossingen weer terugvloeit in het fonds. Hierdoor is het geld weer beschikbaar voor nieuwe investeringen en wordt beschikbaar budget dus zeer efficiént ingezet voor energiebesparing.

Andere aanpassingen zijn onder meer het verlagen van de huurverhogingen (zoals niet maximaal 6,5 maar 4 procent voor hoge inkomens) en het verlagen van de verhuurdersheffing voor corporaties van 2 naar 1,7 miljard. Ook wordt het voor starters mogelijk om 50 procent van de waarde van een nieuwe woning te lenen tegen een looptijd van 35 jaar.

Marktpotentieel

Het marktpotentieel varieert tussen de 460.000 en 921.000 bestaande koopwoningen. De financiering die hiermee gemoeid is, varieert van 1,2 tot 2,7 miljard euro. De nationale energieconsumptie kan bij volledige benutting van het potentieel met 21 petajoule dalen, wat een substantiële bijdrage is aan de invulling van de energiebesparingsdoelstelling van de overheid.

Behalve financiële uitdagingen zijn er ook nog juridische knelpunten. Zo moeten strikte regels en protocollen worden ontwikkeld voor NFEB-aanbieders, zodat zij niet gekwalificeerd worden als bemiddelaar in consumentenkrediet.

 
 
© Centrum voor Innovatie van de Bouwkolom 2011DisclaimerStatutenDesign by CIB