U bent hier: Home > CIB Expertise > Actueel

Actueel

Profiteer van een positie in de Energielijst en Milieulijst 2015!

 

Profiteer van een positie in de Energielijst en Milieulijst 2015!

Heeft u belangstelling in een plek op de Energie- en/of Milieulijst zodat u zo fiscaal voordelige investeringen kunt aantrekken? Deze investeringen bezorgen u niet alleen een financieel voordeel, maar het versnelt ook de opname van de innovatieve milieutechnieken op de marktintroductie.

Om in aanmerking te komen voor een plek op de lijsten kunnen bedrijven nu één of meerdere voorstellen indienen voor de Energielijst en Milieulijst van 2015. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland is verantwoordelijk voor het jaarlijks aanpassen van deze lijsten.

Op deze Energie- en Milieulijst staan innovatieve en energiebesparende of milieuvriendelijke investeringen waarin ondernemers fiscaal voordelig in kunnen investeren via de Energie-investeringsaftrek (EIA), milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige Afschrijving Milieu-investeringen (Vamil).

Criteria

Om een plek op de Energie- en/of Milieulijst te bemachtigen moeten de investeringsvoorstellen eerst worden getoetst aan een aantal criteria. Zo biedt het EIA-voordeel, volgens Europese afspraken, alleen mogelijkheden voor technieken met een terugverdientijd van vijf jaar of langer. Daarbij focust het Ministerie van Economische Zaken vooral op energiebeleid. Daarom zoekt RVO vooral bedrijven die aansluiten bij het nieuwe energiebeleid. Ook voor de MIA en het Vamil-voordeel geldt dat het niet bedoeld voor technieken die zichzelf in korte tijd terugverdienen.

Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu moderniseert op dit moment het milieubeleid. RVO is daarom gefocust op technieken die aansluiten bij de in het nieuwe milieubeleid genoemde thema’s.

EIA

Op de Energielijst staan zo’n 165 innovatieve en energievriendelijke investeringen. Met de EIA-regeling kunnen bedrijven de fiscale winst verlagen waardoor er minder belasting hoeft te worden betaald. Deze regeling geeft toestemming om 41,5% van het investeringsbedrag waarvoor u een EIA-verklaring hebt ontvangen van de fiscale winst aftrekken. Gemiddeld komt het netto EIA-voordeel neer op ongeveer 10% van de investeringskosten. Dit levert een rente- en liquiditeitsvoordeel op.

MIA/Vamil

De Milieulijst omvat jaarlijks zo’n 350 innovatieve en milieuvriendelijke investeringen. Hetzelfde als bij de EIA, geeft de MIA bedrijven het recht om de fiscale winst te verlagen. In het geval van de MIA is het mogelijk om tot 36% van de kosten van de milieu-investering in mindering te brengen op de fiscale winst.

De VAMIL biedt een andere investeringsmogelijkheid. Bedrijven kunnen 75% van een investering op een willekeurig moment afschrijven. Sneller afschrijven heeft als voordeel dat het de fiscale winst vermindert wat resulteert in minder belasting in dat jaar. Uiteindelijk levert dit een rente- en liquiditeitsvoordeel op.

Deadline

Om in 2015 op de Energie lijst te komen kunnen bedrijven één of meerdere voorstellen indienen tot 31 augustus 2014. De deadline voor het indienen van nieuwe voorstellen voor de nieuwe Milieulijst van 2015 kan tot 1 september 2014.

Meer informatie?

Vraagt u zich af of hoe u een plek kunt bemachtigen op de de Energie- en/of Milieulijst of wilt u meer informatie? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze CIB-adviseurs via tel. 030-6977731 of 06 51010175.

 
 
© Centrum voor Innovatie van de Bouwkolom 2011DisclaimerStatutenDesign by CIB