U bent hier: Home > CIB Expertise > Actueel

Actueel

Mitros vraagt: Nul-op-de-Meter concepten voor naoorlogse flats


Mitros daagt de bouwsector uit om een renovatieproduct volgens het Nul–op-de-Meter principe te ontwikkelen en te realiseren voor de naoorlogse flats van Mitros. Hiervan zijn er in Utrecht ruim 6.000. Een groot aantal is van Mitros en staat in Kanaleneiland en Overvecht. Mitros heeft de kennis en durf van innovatieve partijen in de bouw hard nodig. Het uiteindelijke doel is dat de bouwsector een kant en klaar renovatieproduct ontwikkelt voor deze (en mogelijk andere) systeembouw flats. Mitros heeft hiervoor acht lege woningen beschikbaar waar de bouwsector een proef kan doen.
 
flatmettoekomst
Om te zorgen dat naoorlogse flats op een betaalbare wijze weer tientallen jaren mee kunnen, vraagt Mitros de bouwsector om een renovatiemethode volgens het Nul-op-de-Meter principe. Hierbij worden de huizen zo gerenoveerd dat ze net zoveel energie opwekken als nodig is voor het huis en het huishouden. De energierekening van de bewoners wordt dus ingezet voor verbetering van de kwaliteit. Het voordeel voor de huurder is dat hij zo een nog beter huis krijgt met een nieuwe uitstraling voor hetzelfde geld. De oproep is onderdeel van het programma flatmettoekomst van Mitros.

Initiële vraag
De vraag is het ontwikkelen en realiseren van een nieuw renovatieconcept dat resulteert in een compleet renovatieproduct volgens het uitgangspunt van Nul-op-de-Meter aan de Camera Obscuradreef 34-80 te Utrecht.
Het betreft een portiekflat van vijf lagen hoog met 48 appartementen met energielabel F en G. Het flatgebouw is gebouwd volgens het Intervam bouwsysteem. Met dit bouwsysteem zijn in Utrecht in de periode 1963-1967 6.275 woningen gerealiseerd en in heel Nederland staan ca. 14.000 van dit soort woningen. Een Nul-op-de-Meter concept dat werkt voor deze woningen is uiteindelijk op grote schaal toe te passen in Nederland. 

De realisatie van het project is verdeeld over twee fasen: In de eerste periode wordt er 1 portiekflat (met 8 woningen) verbouwd naar Nul-op-de-Meter woningen. Als na een testperiode van één jaar blijkt dat het succesvol is, volgen de resterende 40 woningen. De uitvraag omvat 48 woningen in totaal. Mitros betaalt, indien succesvol, een maximale vergoeding van €65.000 incl. BTW per woning. Voor meer informatie en de gehele uitvraag kijk op www.mitros.nl/flatmettoekomst


Slim & Snel
De selectie van de uiteindelijke partij zal plaatsvinden volgens het principe Slim & Snel. Slim & Snel is een nieuw vraag-aanbod proces voor woningbouw, ontstaan en neergezet binnen vier renovatie-trajecten in Nederland door innovatieprogramma Energiesprong. Zie ook www.slim-en-snel.nl


Meedoen
Wil je meer weten over de inhoud van deze opgave? Kijk dan op www.mitros.nl/flatmettoekomst. Heb je een vraag mail deze naar flatmettoekomst@mitros.nl. Indien gewenst kan je contact opnemen met Jop van Buchem, 06-48258560. Een kernachtige reactie ontvangen wij graag uiterlijk 25 januari 2015 voor 12:00.

Kijk voor de meest actuele informatie op de website bij stappen en planning en vragen en antwoorden. De inzending kunt u versturen naar flatmettoekomst@mitros.nl of afgeven aan de balie van Mitros aan de Koningin Wilhelminalaan 9 te Utrecht t.a.v. Jop van Buchem.

 
 
© Centrum voor Innovatie van de Bouwkolom 2011DisclaimerStatutenDesign by CIB